Bolovanje za preduzetnike

O bolovanju za preduzetnike ovde su prenete informacije sa bloga cenjenog prijatelja i kolege Ivana Petrovića (http://www.petrovicivan.com/opste/bolovanje-za-preduzetnike/). Nadam se da će uspeti da pomogne mnogima koji su preduzetnici u ovoj našoj Srbiji. Nažalost, ovo nije primenjivo na trudnice i porodilje, jer službenici poreske uprave tvrde da njihove firme mogu da zarade za njih i dok su one na trudničkom i porodiljskom, kao da to nije slučaj i sa službenicama u ostalim organizacijama. Od januara 2014. godine bolovanje za majke ima posebne izmene, o čemu više u nekom sledećem tekstu.„Pošto ovakvu stvar nećete nigde naći i prošetaće vas kroz sve službe: poresku, zdravstveno, APR, banku, itd… Procedura se odnosi na otvaranje bolovanja za preduzetnike koji imaju jednog ili više zaposlenih pa zbog bolesti ne zatvaraju radnju dok ne ozdrave nego, kako to država kaže, postavljaju poslovođu koji zamenjuje vlasnika (preduzetnika) u tom periodu.

Otvaranje bolovanja počinje odlaskom kod doktora opšte prakse (u Domu zdravlja). Odmah posle toga RZZO centru treba dostaviti sledeće:

 • kopija kartice žiro računa
 • kopija zdravstvene knjižice
 • uverenje o izmirenom porezu sa osnovicom za kvartal
 • doznake od lekara iz Doma zdravlja
 • izveštaj sa lekarske komisije na koju se ide posle mesec dana bolovanja
 • rešenje o postavljanju poslovođe iz APR-a – za ovo rešenje je APR-u potrebno 5 dana da ga odštampa (samo za one koji imaju zaposlene)
 • od obrazac poslovođine plate (samo za one koji imaju zaposlene)

Sledećeg meseca ili kod zaključivanja bolovanja

 • doznake
 • uput sa komisije

Ako ste jedini zaposleni u radnji onda dobijate 65% prijavljenih primanja i morate da zatvorite firmu za vreme trajanja bolovanja. Ako imate zaposlenog onda se zaposleni postavlja za poslovođu (gde god idete ostavite po jednu kopiju tog rešenja jer izgleda svima treba, mada nigde ne piše), i primate polovinu od 65%!!!“

2 comments to Bolovanje za preduzetnike

 • Pročitao sam Vaš članak o ‚‚BOLOVANJE ZA PREDUZETNIKE“ i tu je sve jasno,ali mene muči sledeći slučaj. Preduzetnica odlazi na bolovanje radi održavanja trudnoće, imenuje poslovođu preko APR-a koji je član porodičnog domaćinstva i po Zakonu o PRIVREDNIM DRUŠTVIMA ne mora da bude prijavljen u radnom odnosu. Međutim u RZZO kažu da poslovođa mora da bude prijavljen bez obzira što je član porodičnog domaćinstva i što po pomenutom zakonu ne mora da bude prijavljen. Inače imenovani poslovođa je penzioner. Dali je RZZO pravu. Puno pozdrava i hvala na pomoći.

 • Da, knjigovođa je u pravu. Kada osnivač preduzeća ide na bolovanje, mora da ostavi barem jednu osobu koja će da bude poslovođa i bude prijavljena.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Better Tag Cloud