Kada je najbolje vreme za decu da uče jezike? Pustimo decu da se igraju i uče sami i uz našu pomoć.

Roditelji uvek žele da omoguće najbolje za decu, a koje je pravo vreme za prave stvari i kada je najbolje da krenu da uče jezike ili da se bave sportom?

Što pre to bolje, jer su to deca i radosno će ponavljati sve što mi radimo i razviti se mnogo više nego ako budemo starinskim metodama učili „ovako mora“. Brojna naučna istraživanja su pokazala da deca koja rastu u višejezičkim sredinama imaju bolje pamćenje, brže uče i bolje komuniciraju.

Uživajte u druženju s decom i učenju i igri, povezujuću znanja koja imate u opuštajuću zabavu. Pružite deci priliku da slušaju strane jezike, da slušaju raznovrsnu muziku i da ponavljaju razne pokrete koje pravite. Primetićete koliko brzo uče.

Pravo vreme za učenje

Pevajte ili pričajte bebi i primetite kako će pratiti svaki zvuk koji napraviti i reagovati. Igrajte se raznovrsno, od provlačenja, dodirivanja, mahanja i pustite dete da prati, na primer, recite detetu „Pogledaj ovu jabuku, kako je lepa crvena“, zagledajte je, potom je pomirišite i prokomentarišite, uključite sva čula, jabuka je i glatka, tvrda, ima peteljku. Ponovite na drugom jeziku. Dajte bebi da proba, bez straha, jer ste zajedno.

Brojevi i učenje deteta

Brojevi fasciniraju decu. Brojite kroz sve što vidite. Brojte korake, ako dete hoda, prozore u stanu, drveće u prolazu, prste na rukama i nogama, delove tela, sve što vidite. Cela priroda je matematika. Upoznajte decu sa svetom brojeva i biće vam zahvalna zbog toga. Starija deca će rado da broje gutljajeve vode, vreme potrebno za oblačenje, sve na šta naiđu. Još jedan način da se obezbedi dobro pamćenje za budućnost, i praktično je, jer se matematika koristi svuda u životu odraslih.

Muzika

Da li vas muzika opušta i podiže vam raspoloženje? Tako je i sa decom. Slušajte zajedno različitu muziku. Deca brzo nauče i ponavljaju zvukove oko sebe. Dajte im da sviraju na svemu što vide, sa sigurnošću, šerpe, čaše, kutije, kockice, sve na šta naiđu.

Kretanje

Osnovno stanje čoveka je kretanje, ne mirovanje. Brojna naučna istraživanja su dokazala da bolje pamtimo i raspoloženi smo kada smo u pokretu. Zato se što više vremena posvetite zajedničkom kretanju, budite maštoviti i slobodni. Kao što glumci vole da šetaju dok uče, deca vole da se jure, vrte, igraju, skakuću, prevrću. Zaboravite sedenje u stavu mirno. Prihvatite prirodu i krećite se šta god da radite, makar mali pokreti do onih velikih i brzih i smenjivanje će pokrenuti krvotok i dati ritam uz koji mozak bolje pamti.

Školice za decu i odrasle

Vodite dete na radionice i školice koje su specijalizovane za decu od rođenja, uživaćete zajedno. Rano druženje sa drugom decom uz korisne aktivnosti daju detetu sigurnost i jačaju samopouzdanje, što u budućnosti donosi bolju komunikaciju sa drugima, lako i dugotrajno učenje i zadovoljstvo. U Beogradu su tu Dečiji kulturni centar, Bušido školica sporta, Helen Doron škole engleskog i brojne nove škole se otvaraju. Dok se deca druže i roditelji mogu da steknu dobro društvo i korisna iskustva i sami napreduju i dobro se osećaju.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Better Tag Cloud